Δικηγορικό γραφείο

Βρίσκεστε εδώ: Αρχική » Αρχείο » Πνευματική ιδιοκτησία, συγγενικά δικαιώματα και πολιτιστικά θέματα
Σάββατο, 09 Δεκ 2023

Πνευματική ιδιοκτησία, συγγενικά δικαιώματα και πολιτιστικά θέματα

E-mail Εκτύπωση

Νόμος 2121/1993 (ΦΕΚ Α 25/1993) Πνευματική ιδιοκτησία, συγγενικά δικαιώματα και πολιτιστικά θέματα

Δείτε τον νέο νόμο για τα Εμπορικά σήματα εδώ:

NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 4679 /2020 (ΦΕΚ Α 71/2020)

Εμπορικά σήματα - ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2015/2436 για την προσέγγιση των νομοθεσιών των κρατών - μελών περί σημάτων και της Οδηγίας 2004/48/ΕΚ σχετικά με την επιβολή των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας και άλλες διατάξεις

άρθρο 4

Το ηθικό δικαίωµα

 

1. Το ηθικό δικαίωµα δίνει στο δημιουργό ιδίως τις εξουσίες: α) της απόφασης για το χρόνο, τον τόπο και τον τρόπο κατά τους οποίους το έργο θα γίνει προσιτό στο κοινό (δηµοσίευση), β) της αναγνώρισης της πατρότητας του πάνω στο έργο και ειδικότερα την εξουσία να απαιτεί, στο µέτρο του δυνατού, τη µνεία του ονόµατός του στα αντίτυπα του έργου του και σε καθε δηµόσια χρήση του έργου ή, αντίθετα, να κρατάει την ανωνυµία του ή να χρησιµοποιεί ψευδώνυµο, γ) της απαγόρευσης καθε παραµόρφωσης, περικοπής ή άλλης τροποποίησης του έργου του, καθώς και κάθε προσβολής του δηµιουργού οφειλόµενης στις συνθήκες παρουσίασης του έργου στο κοινό, δ) της προσπέλασης στο έργο του έστω και αν το περιουσιακό δικαίωµα στο έργο ή η κυριότητα στον υλικό φορέα του έργου ανήκει σε άλλον, οπότε η προσπέλαση πρέπει να πραγµατοποιείται κατά τρόπο που προκαλεί τη µικρότερη δυνατή ενόχληση στο δικαιούχο, ε) προκειµένου περί έργων λόγου ή επιστήµης, της υπαναχώρησης από συµβάσεις µεταβίβασης του περιουσιακού δικαίωµατος ή εκµετάλλευσής του ή άδειας εκµετάλλευσης του εφόσον αυτό είναι αναγκαίο για την προστασία της προσωπικότητας του εξαιτίας µεταβολής στις πεποιθήσεις του ή στις περιστάσεις και µε καταβολή αποζηµίωσης στον αντισυµβαλλόµενο για τη θετική του ζηµία.

2. Στην τελευταία περίπτωση της προηγούµενης παραγράφου, η υπαναχώρηση ενεργεί µετά την καταβολή της αποζηµίωσης. Αν, µετά την υπαναχώρηση, ο δηµιουργός αποφασίσει και παλι να προβεί σε µεταβίβαση ή εκµετάλλευση του έργου ή έργου παραπλήσιου, οφείλει κατά προτεραιότητα να προσφέρει στον παλαιό αντισυµβαλλόµενό του τη δυνατότητα να ανακαταρτίσει την παλαιά σύµβαση µε όρους όµοιους ή άναλογους προς εκείνους που ίσχυαν κατά το χρόνο της υπαναχώρησης.

3. Το ηθικό δικαίωµα είναι ανεξάρτητο από το περιουσιακό δικαίωµα και παραµένει στο δηµιουργό ακόµα και µετά τη µεταβίβαση του περιουσιακού δικαιώματος.

ITLawyers RSS Feed

Μείνετε ενημερωμένοι με τα RSS Feed της ITLawyers.

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε νέα και πληροφορίες απευθείας στον υπολογιστή σας, χρησιμοποιώντας News Reader (πρόγραμμα ανάγνωσης ειδήσεων) της επιλογής σας.

Δίκαιο & Τεχνολογία RSS
Πνευματικά Δικαιώματα RSS
Δελτία Τύπου RSS
Όλες οι κατηγορίες RSS