Δικηγορικό γραφείο

Βρίσκεστε εδώ: Αρχική » Ενημέρωση » Δίκαιο & Τεχνολογία » Αυστηρότερες κυρώσεις σε όλα τα κράτη – μέλη για τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση ανηλίκων.
Κυριακή, 02 Οκτ 2022

Αυστηρότερες κυρώσεις σε όλα τα κράτη – μέλη για τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση ανηλίκων.

Οδεύοντας προς την αυστηροποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας της Ε.Ε. μέχρι τα τέλη του 2011.  
Βάσει των νέων προτάσεων της αρμόδιας Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου ορίζονται ελάχιστες ποινές για 22 αξιόποινες πράξεις, ενώ δίνεται η δυνατότητα στα κράτη – μέλη να προχωρήσουν στην επιβολή ακόμη αυστηρότερων ποινών. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίζουν ποινές που κυμαίνονται από ένα έως και πέρα από δέκα χρόνια φυλάκιση, ανάλογα με το έγκλημα. Δεδομένου ότι περίπου το 20% των εγκληματιών που διαπράττουν σεξουαλικά αδικήματα συνεχίζουν να το πράττουν και μετά την καταδίκη τους, τα μέλη της Επιτροπής υπογράμμισαν ότι οι καταδικασθέντες "μπορεί να εμποδίζονται προσωρινά ή μόνιμα από την άσκηση επαγγελμάτων που έχουν άμεση ή συχνή επαφή με παιδιά και εθελοντικές δραστηριότητες σχετικές με την επίβλεψη και/ή φροντίδα παιδιών".
Κατά την πρόσληψη, οι εργοδότες θα δικαιούνται να συλλέγουν πληροφορίες για καταδίκες για σεξουαλικά εγκλήματα.  Μετά την πρόσληψη, εάν προκύψει σοβαρή υπόνοια, οι εργοδότες θα μπορούν να ζητήσουν τις πληροφορίες αυτές, ακόμη και αν πρέπει να λαμβάνονται από ποινικά μητρώα που τηρούνται σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τα κράτη μέλη μπορούν επίσης να λάβουν άλλα μέτρα, όπως τη δημιουργία "μητρώων δραστών σεξουαλικών αδικημάτων", στα οποία θα έχουν πρόσβαση οι δικαστικές αρχές αλλά και η αστυνομία.
Ανώτατες ποινές θα επιβάλλονται σε όποιον διαπράττει αδίκημα που εμπλέκει παιδιά με σωματική ή διανοητική αναπηρία, σε κατάσταση εξάρτησης ή υπό την επήρεια ναρκωτικών ή αλκοόλ.
Αλλά και όσοι ταξιδεύουν στο εξωτερικό για "σεξουαλικό τουρισμό" με σκοπό την κακοποίηση παιδιών, θα αντιμετωπίζουν ποινική δίωξη, βάσει των νέων κανόνων και της πρόσφατης νομολογίας.

Πανευρωπαϊκή ποινικοποίηση του «grooming*»
Μορφές κακοποίησης και εκμετάλλευσης, όπως το "grooming", ή η προτροπή των παιδιών να ποζάρουν σε σεξουαλικές στάσεις μπροστά σε δικτυακές κάμερες, επιτέλους ποινικοποιείται.
Προστασία θυμάτων
Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις προβλέπουν την περαιτέρω βοήθεια, υποστήριξη και προστασία των θυμάτων. Στόχος είναι η διασφάλιση της εύκολης πρόσβασης των θυμάτων σε ένδικα μέσα αλλά και ο περιορισμός των δυσμενών καταστάσεων που προκύπτουν κατά τη διενέργεια των ερευνών και της διεξαγωγής της δίκης.

* φιλική προσέγγιση παιδιών μέσω διαδικτύου με σκοπό την σεξουαλική κακοποίησή τους

ITLawyers RSS Feed

Μείνετε ενημερωμένοι με τα RSS Feed της ITLawyers.

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε νέα και πληροφορίες απευθείας στον υπολογιστή σας, χρησιμοποιώντας News Reader (πρόγραμμα ανάγνωσης ειδήσεων) της επιλογής σας.

Δίκαιο & Τεχνολογία RSS
Πνευματικά Δικαιώματα RSS
Δελτία Τύπου RSS
Όλες οι κατηγορίες RSS
  • >
  • >
  • >

Ηλεκτρονικό Εμπόριο

News image

Το γραφείο μας είναι ένα από τα πρώτα δικηγορικά γραφεία που ασχολήθηκαν με τα νομικά ζητήματα που ανακύπτουν από τη χρήση του διαδικτύου. Νομική κάλυψη ηλεκτρονικού καταστήματος, χρήση ηλεκτρονικής υπογραφής,...

περισσότερα

Πνευματικά Δικαιώματα

News image

Η προστασία και η αξιοποίηση της πνευματικής ιδιοκτησίας είναι συχνά το πιο πολύτιμο, αλλά και ευάλωτο, περιουσιακό στοιχείο κάθε εταιρείας.   Έχοντας βρει τη χρυσή  τομή μεταξύ τεχνολογίας, δικαίου...

περισσότερα

Ηλεκτρονικό Έγκλημα

News image

Το να πρέπει να αντιμετωπίσει κανείς είτε την έρευνα, είτε τη δίωξη για οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη, λιγότερο ή περισσότερο σοβαρή, είναι συχνά μια οδυνηρή και τραυματική εμπειρία. Η ανάπτυξη...

περισσότερα