Βάσει των νέων προτάσεων της αρμόδιας Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου ορίζονται ελάχιστες ποινές για 22 αξιόποινες πράξεις, ενώ δίνεται η δυνατότητα στα κράτη – μέλη να προχωρήσουν στην επιβολή ακόμη αυστηρότερων ποινών. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίζουν ποινές που κυμαίνονται από ένα έως και πέρα από δέκα χρόνια φυλάκιση, ανάλογα με το έγκλημα. Δεδομένου ότι περίπου το 20% των εγκληματιών που διαπράττουν σεξουαλικά αδικήματα συνεχίζουν να το πράττουν και μετά την καταδίκη τους, τα μέλη της Επιτροπής υπογράμμισαν ότι οι καταδικασθέντες "μπορεί να εμποδίζονται προσωρινά ή μόνιμα από την άσκηση επαγγελμάτων που έχουν άμεση ή συχνή επαφή με παιδιά και εθελοντικές δραστηριότητες σχετικές με την επίβλεψη και/ή φροντίδα παιδιών".
Κατά την πρόσληψη, οι εργοδότες θα δικαιούνται να συλλέγουν πληροφορίες για καταδίκες για σεξουαλικά εγκλήματα. Μετά την πρόσληψη, εάν προκύψει σοβαρή υπόνοια, οι εργοδότες θα μπορούν να ζητήσουν τις πληροφορίες αυτές, ακόμη και αν πρέπει να λαμβάνονται από ποινικά μητρώα που τηρούνται σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τα κράτη μέλη μπορούν επίσης να λάβουν άλλα μέτρα, όπως τη δημιουργία "μητρώων δραστών σεξουαλικών αδικημάτων", στα οποία θα έχουν πρόσβαση οι δικαστικές αρχές αλλά και η αστυνομία.
Ανώτατες ποινές θα επιβάλλονται σε όποιον διαπράττει αδίκημα που εμπλέκει παιδιά με σωματική ή διανοητική αναπηρία, σε κατάσταση εξάρτησης ή υπό την επήρεια ναρκωτικών ή αλκοόλ.
Αλλά και όσοι ταξιδεύουν στο εξωτερικό για "σεξουαλικό τουρισμό" με σκοπό την κακοποίηση παιδιών, θα αντιμετωπίζουν ποινική δίωξη, βάσει των νέων κανόνων και της πρόσφατης νομολογίας.
Πανευρωπαϊκή ποινικοποίηση του «grooming*»
Μορφές κακοποίησης και εκμετάλλευσης, όπως το "grooming", ή η προτροπή των παιδιών να ποζάρουν σε σεξουαλικές στάσεις μπροστά σε δικτυακές κάμερες, επιτέλους ποινικοποιείται.
Προστασία θυμάτων
Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις προβλέπουν την περαιτέρω βοήθεια, υποστήριξη και προστασία των θυμάτων. Στόχος είναι η διασφάλιση της εύκολης πρόσβασης των θυμάτων σε ένδικα μέσα αλλά και ο περιορισμός των δυσμενών καταστάσεων που προκύπτουν κατά τη διενέργεια των ερευνών και της διεξαγωγής της δίκης.
* φιλική προσέγγιση παιδιών μέσω διαδικτύου με σκοπό την σεξουαλική κακοποίησή τους