Δικηγορικό γραφείο

Βρίσκεστε εδώ: Αρχική » Ενημέρωση » Δίκαιο & Τεχνολογία » ΕΕ: Επιβολή μέτρων για ενίσχυση της προστασίας της ιδιωτικότητας και των προσωπικών δεδομένων στους
Παρασκευή, 29 Σεπ 2023

ΕΕ: Επιβολή μέτρων για ενίσχυση της προστασίας της ιδιωτικότητας και των προσωπικών δεδομένων στους

«Right to be forgotten» (Δικαίωμα να «λησμονηθώ») θα ονομάζεται το δικαίωμα των χρηστών του Facebook

και των άλλων ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης να απαιτήσει την πλήρη διαγραφή των προσωπικών του στοιχείων από τη βάση δεδομένων τους.
Με τη μορφή προεπιλεγμένης ρύθμισης, προτίθεται η Ε.Ε. να επιβάλλει το εν λόγω δικαίωμα, στα site κοινωνικής δικτύωσης. Με τον τρόπο αυτό στοχεύει στην αποτελεσματικότερη διασφάλιση του δικαιώματος των χρηστών στην ιδιωτικότητα.
Κατά την πρόσφατη ομιλία της στο  Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ, κα Viviane Reding, προειδοποίησε τις εν λόγω εταιρείες ότι κάθε εταιρεία διαδικτυακής κοινωνικής δικτύωσης που εδρεύει στις ΗΠΑ αλλά έχει εκατομμύρια ενεργούς χρήστες στην Ευρώπη οφείλει να συμμορφωθεί με την ισχύουσα νομοθεσία της Ε.Ε..
Με μια δέσμη προτάσεων, που θα ολοκληρωθεί και θα παρουσιαστεί μέχρι το καλοκαίρι, η Επίτροπος προτίθεται να επιβάλλει στο Facebook και άλλους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης  αυστηρούς κανόνες προστασίας των προσωπικών δεδομένων, μεταξύ των οποίων η προεπιλεγμένη ρύθμιση που θα δίνει τον έλεγχο διαχείρισης των δεδομένων στον ίδιο το χρήστη. «Θέλω με σαφήνεια να ξεκαθαρίσω ότι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα - και όχι μόνο τη δυνατότητα- να αποσύρουν τη συγκατάθεσή τους για την επεξεργασία δεδομένων» δήλωσε η Reding.  «Το βάρος της απόδειξης θα πρέπει να φέρουν οι υπεύθυνοι ελέγχου των δεδομένων -εκείνοι που επεξεργάζονται τα προσωπικά σας δεδομένα. Θα πρέπει αυτοί να αποδείξουν ότι είναι απαραίτητη η διατήρηση βάσης δεδομένων και όχι τα άτομα / χρήστες ότι η συλλογή των προσωπικών τους δεδομένων δεν είναι αναγκαία.»
Σύμφωνα με τις προτάσεις που έγιναν, οι αρμόδιοι εθνικοί εποπτικοί φορείς θα διαθέτουν την εξουσία να διερευνήσουν και να ξεκινήσουν νομικές διαδικασίες κατά των εταιρειών, των οποίων οι υπηρεσίες απευθύνονται και «στοχοποιούν» Ευρωπαίους καταναλωτές.
Ένα χρόνο πριν η Επίτροπος είχε εκδώσει προειδοποίηση προς το Facebook επειδή οι ρυθμίσεις απορρήτου είχαν αλλάξει προς το χειρότερο.  Τώρα προχωρά σε δημιουργία σχετικού νόμου προκειμένου να διασφαλίσει τη συμμόρφωση των εταιρειών στις νέες ρυθμίσεις. Ο κ. Newman, εκπρόσωπος τύπου της Επιτρόπου, σχολιάζοντας τις πρωτοβουλίες της δήλωσε, ότι σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε οι εταιρείες αυτές να θεωρούν ότι επειδή εδρεύουν στην Καλιφόρνια ή αλλού θα έχουν το δικαίωμα να μη συμμορφώνονται με τους νόμους της Ε.Ε., από τη στιγμή που απευθύνονται σε Ευρωπαίους πολίτες.
Οι ρυθμίσεις που εξασφαλίζουν την προστασία προσωπικών δεδομένων στους διαδικτυακούς τόπους είναι συχνά τόσο πολύπλοκες, ώστε ο τυπικός χρήστης δεν γνωρίζει πώς να τις χρησιμοποιήσει. Η νέα νομοθεσία θα εξασφαλίσει την προστασία της ιδιωτικής ζωής, ενσωματώνοντας εξ αρχής στις ρυθμίσεις το δικαίωμα του χρήστη να απαγορεύσει τη διατήρηση των προσωπικών του δεδομένων. Βάσει των νέων νομοθετικών διατάξεων θα απαγορευθεί και η  «λαθραία» συλλογή δεδομένων χωρίς τη ρητή συγκατάθεση του χρήστη. 
Το νέο νομικό πλαίσιο θα δίνει το δικαίωμα στον χρήστη να αποσύρει τη συγκατάθεσή του για κοινή χρήση των δεδομένων του.  "Και αφού έχετε αποσύρει τη συγκατάθεσή σας, δεν θα πρέπει να υπάρχει ούτε ένα ίχνος των δεδομένων σας σε κάποιο server κάπου. Είναι τα στοιχεία σας και θα πρέπει να διαγραφούν για πάντα» τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου.


 

ITLawyers RSS Feed

Μείνετε ενημερωμένοι με τα RSS Feed της ITLawyers.

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε νέα και πληροφορίες απευθείας στον υπολογιστή σας, χρησιμοποιώντας News Reader (πρόγραμμα ανάγνωσης ειδήσεων) της επιλογής σας.

Δίκαιο & Τεχνολογία RSS
Πνευματικά Δικαιώματα RSS
Δελτία Τύπου RSS
Όλες οι κατηγορίες RSS
  • >
  • >
  • >

Ηλεκτρονικό Εμπόριο

News image

Το γραφείο μας είναι ένα από τα πρώτα δικηγορικά γραφεία που ασχολήθηκαν με τα νομικά ζητήματα που ανακύπτουν από τη χρήση του διαδικτύου. Νομική κάλυψη ηλεκτρονικού καταστήματος, χρήση ηλεκτρονικής υπογραφής,...

περισσότερα

Πνευματικά Δικαιώματα

News image

Η προστασία και η αξιοποίηση της πνευματικής ιδιοκτησίας είναι συχνά το πιο πολύτιμο, αλλά και ευάλωτο, περιουσιακό στοιχείο κάθε εταιρείας.   Έχοντας βρει τη χρυσή  τομή μεταξύ τεχνολογίας, δικαίου...

περισσότερα

Ηλεκτρονικό Έγκλημα

News image

Το να πρέπει να αντιμετωπίσει κανείς είτε την έρευνα, είτε τη δίωξη για οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη, λιγότερο ή περισσότερο σοβαρή, είναι συχνά μια οδυνηρή και τραυματική εμπειρία. Η ανάπτυξη...

περισσότερα