Δικηγορικό γραφείο

Βρίσκεστε εδώ: Αρχική » Ενημέρωση » Δίκαιο & Τεχνολογία » Δικαστήριο των ΗΠΑ: Η διεύθυνση IP (ηλεκτρονικό ίχνος) δεν είναι ταυτόσημη με ένα φυσικό πρόσωπο
Δευτέρα, 29 Μαϊ 2023

Δικαστήριο των ΗΠΑ: Η διεύθυνση IP (ηλεκτρονικό ίχνος) δεν είναι ταυτόσημη με ένα φυσικό πρόσωπο

Σε μια απόφαση ορόσημο, ο Δικαστής των ΗΠΑ Harold Baker απεφάνθη πως μια διεύθυνση IP δεν αποτελεί επαρκές στοιχείο

ώστε να προσάψουν σε κάποιον κατηγορία για έγκλημα. Για χρόνια, η δισκογραφική βιομηχανία στρέφεται κατά ιδιωτών για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων βασίζοντας τις αγωγές της αποκλειστικά στην διεύθυνση IP. Αυτό ξεκίνησε στα πλαίσια μιας συνεργασία μεταξύ δικηγόρων και ανεξάρτητων κινηματογραφιστών με σκοπό να επιτεθούν ενάντια σε υπόπτους «πειρατές» του BitTorrent.
Οι δικηγόροι κατέγραψαν τις διευθύνσεις IP οποιουδήποτε μοιραζόταν ένα συγκεκριμένο κομμάτι του BitTorrent. Στόχος τους ήταν να ληφθεί μια δικαστική απόφαση που θα ανάγκαζε τους παρόχους να αποκαλύψουν τους κατόχους λογαριασμών των συγκεκριμένων διευθύνσεων IP και εκείνοι να λάβουν μια επιστολή που θα τους απειλούσε με προσφυγή στα δικαστήρια. Οι υποτιθέμενοι πειρατές θα μπορούσαν να καταβάλλουν μία χρηματική αποζημίωση που θα κυμαινόταν από μερικές εκατοντάδες σε μερικές χιλιάδες δολάρια, ή θα κινδύνευαν να κληθούν σε δίκη για πολύ μεγαλύτερα ποσά με υπέρογκα νομικά έξοδα.
Σκοπός της καταγραφής της διεύθυνσης IP είναι ο εκφοβισμός των ατόμων ώστε να πληρώσουν την αποζημίωση. Αυτή η τακτική στράφηκε εναντίον δέκα χιλιάδων πειρατών του διαδικτύου κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου. Σε παρόμοια υπόθεση στον Καναδά εταιρεία ταινιών για ενηλίκους απευθύνθηκε στο δικαστήριο ζητώντας τα στοιχεία των πελατών από τον τηλεπικοινωνιακό πάροχο ωστόσο το αίτημα απορρίφθηκε από τον Δικαστή Harold Baker.
Ο Baker απεφάνθη ότι οι διευθύνσεις IP δεν ισοδυναμούν με (φυσικά) πρόσωπα και παρέθεσε μία πρόσφατη υπόθεση πορνογραφίας όπου οι αρχές των ΗΠΑ συνέλαβαν λάθος ανθρώπους αφού οι πραγματικοί ένοχοι είχαν υποκλέψει την ασύρματη σύνδεσή τους. «Ο παραβάτης μπορεί να είναι ο συνδρομητής, κάποιος μέσα στην κατοικία του συνδρομητή, ένας επισκέπτης με laptop, ένας γείτονας ή κάποιος σταθμευμένος στον δρόμο ανά πάσα στιγμή», είπε.
Οι υποθέσεις που αφορούν σε πορνογραφία είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητες διότι ο κατηγορούμενος μπορεί να πιεστεί σε μία άμεση διευθέτηση της υπόθεσης υπό τον φόβο της ντροπής που θα ακολουθήσει εάν η υπόθεση πάρει διαστάσεις. Ο Baker δήλωσε ότι το δικαστήριο δεν θα υποστήριζει «αλιευτικές αποστολές» προς αναζήτηση των στοιχείων των χρηστών χωρίς αποδεικτικά στοιχεία δικαιοδοσίας του επί των κατηγορουμένων.
Ευελπιστούμε πως η απόφαση αυτή θα αποτρέψει μελλοντικά φαινόμενα κακοδικίας και πως η νομολογία των ελληνικών δικαστηρίων θα κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση όπου κατά την αξιολόγηση των πειστηρίων μοναδική παράθεση μιας διεύθυνσης IP δεν θα είναι αρκετή για την καταδίκη του κατηγορούμενου.

ITLawyers RSS Feed

Μείνετε ενημερωμένοι με τα RSS Feed της ITLawyers.

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε νέα και πληροφορίες απευθείας στον υπολογιστή σας, χρησιμοποιώντας News Reader (πρόγραμμα ανάγνωσης ειδήσεων) της επιλογής σας.

Δίκαιο & Τεχνολογία RSS
Πνευματικά Δικαιώματα RSS
Δελτία Τύπου RSS
Όλες οι κατηγορίες RSS
  • >
  • >
  • >

Ηλεκτρονικό Εμπόριο

News image

Το γραφείο μας είναι ένα από τα πρώτα δικηγορικά γραφεία που ασχολήθηκαν με τα νομικά ζητήματα που ανακύπτουν από τη χρήση του διαδικτύου. Νομική κάλυψη ηλεκτρονικού καταστήματος, χρήση ηλεκτρονικής υπογραφής,...

περισσότερα

Πνευματικά Δικαιώματα

News image

Η προστασία και η αξιοποίηση της πνευματικής ιδιοκτησίας είναι συχνά το πιο πολύτιμο, αλλά και ευάλωτο, περιουσιακό στοιχείο κάθε εταιρείας.   Έχοντας βρει τη χρυσή  τομή μεταξύ τεχνολογίας, δικαίου...

περισσότερα

Ηλεκτρονικό Έγκλημα

News image

Το να πρέπει να αντιμετωπίσει κανείς είτε την έρευνα, είτε τη δίωξη για οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη, λιγότερο ή περισσότερο σοβαρή, είναι συχνά μια οδυνηρή και τραυματική εμπειρία. Η ανάπτυξη...

περισσότερα