Δικηγορικό γραφείο

Βρίσκεστε εδώ: Αρχική » Ενημέρωση » Δίκαιο & Τεχνολογία » Μήνυση κατά της Κίνας για λογοκρισία στο ιντερνετ
Κυριακή, 02 Οκτ 2022

Μήνυση κατά της Κίνας για λογοκρισία στο ιντερνετ

Η ελευθερία του λόγου, της έκφρασης και της πρόσβασης στην πληροφορία

αποτελεί βασικό ανθρώπινο δικαίωμα. Παρόλα αυτά υπάρχουν ακόμα κοινωνίες όπου το δικαίωμα αυτό καταπατάται από την ίδια την κυβέρνηση, η οποία με το προκάλυμμα της αποσταθεροποίησης του κράτους, ελέγχει τις πληροφορίες που μεταδίδονται μέσω διαδικτύου και λογοκρίνουν την παροχή και διασπορά πληροφοριών.

Είναι γνωστό ότι το καθεστώς αυτό υπάρχει στην Κίνα, όπου οι πολίτες δεν έχουν πρόσβαση ούτε στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook, το Twitter και το Flickr, αλλά ούτε και την δυνατότητα να αναζητήσουν, μέσω των μηχανών αναζήτησης, πληροφορίες που η κυβέρνηση δεν θέλει να παράσχει.

Το «μεγάλο τείχος προστασίας της Κίνας» (the great firewall of China), ανάγκασε την Google περίπου ένα χρόνο πριν να αλλάξει την διαδρομή παροχής των πληροφοριών της μέσω ενός διαδικτυακού τόπου του Χονγκ Κονγκ, ώστε να μην υφίσταται λογοκρισία στα αποτελέσματα που εμφάνιζε. «Οι αναζητήσεις για όρους που θεωρούνται ευαίσθητοι από την κινεζική λογοκρισία συνήθως μπλοκάρονται και οι μηχανές αναζήτησης φιλτράρουν τα αποτελέσματα, δίνοντας στην κυβέρνηση την πεποίθηση ότι έτσι διατηρεί τον έλεγχο του κράτους και των πολιτών».

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε την 19η Μαΐου στην ιστοσελίδα της guardian, οκτώ κάτοικοι της Νέας Υόρκης, ακτιβιστές υπέρ της δημοκρατίας, κατέθεσαν την Τετάρτη 18 Μαΐου 2011 μήνυση κατά της μεγαλύτερης μηχανής αναζήτησης της Κίνας, την Baidu, αλλά και κατά του κινεζικού κράτους, με την κατηγορία ότι το σύστημα λογοκρισίας το οποίο επιβάλλεται στην χώρα αποτελεί παραβίαση του αμερικανικού Συντάγματος και των αμερικανικών νόμων, αφού η συγκεκριμένη μηχανή δεν εμφανίζει στα αποτελέσματα αναζήτησης της κείμενα και βίντεο των εναγόντων. Σύμφωνα με την καταγγελία, η Baidu δρα ως όργανο «των πολιτικών του κυβερνώντος κομμουνιστικού κόμματος βοηθώντας στην απόκρυψη αναφορών δημοκρατικού περιεχομένου, όπως για παράδειγμα την στρατιωτική καταστολή στην πλατεία Τιενανμέιν το 1989».

Ο δικηγόρος των εναγόντων ισχυρίζεται ότι η λογοκρισία που υφίσταται και επιτρέπεται στην συγκεκριμένη μηχανή αναζήτησης παραβιάζει τους ομοσπονδιακούς νόμους, τους νόμους περί πολιτικών δικαιωμάτων καθώς και τον νόμο περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Νέας Υόρκης, ενώ ταυτόχρονα καταστέλλει τον πολιτικό λόγο, διαπερνώντας τα σύνορα των ΗΠΑ.

Η αγωγή, ύψους 16 εκατομμυρίων δολαρίων ως αποζημίωση, δεν επιδιώκει μολαταύτα αλλαγές στις πολιτικές της Baidu, δεδομένου πως οι ενάγοντες πιστεύουν θα ήταν μάταιο να περιμένουν από την Baidu να αλλάξει.

Ποιος ο λόγος τότε κατάθεσης μιας αγωγής που ζητά ένα υπέρογκο ποσό και ζητά να βάλει στο εδώλιο ένα κράτος αν δεν ζητούνται αλλαγές σε μία πολιτική παραβίασης βασικών ελευθεριών; Σίγουρα η λογοκρισία που εφαρμόζει η Κίνα ως μέσο καταστολής των αντιφρονούντων σε μία προσπάθεια να ελέγξει την είσοδο της δημοκρατίας μέσα στα σύνορά της, θα έρθει ακόμα μια φορά στο φως της επικαιρότητας. Όμως οι πρακτικές λογοκρισίας δεν πρόκειται να σταματήσουν ακόμα και αν το ζητούμενο ποσό επιδικαστεί στους ενάγοντες. Το ζητούμενο σε περιπτώσεις όπως της Κίνας είναι η παίδευση του λαού και των κυβερνώντων, κάτι που όμως χρειάζεται ριζικές αλλαγές σε βάθος χρόνου που δεν μπορούν να επιτευχθούν σήμερα και δεν θα επιτευχθούν μέχρι οι συνθήκες να ωριμάσουν.

ITLawyers RSS Feed

Μείνετε ενημερωμένοι με τα RSS Feed της ITLawyers.

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε νέα και πληροφορίες απευθείας στον υπολογιστή σας, χρησιμοποιώντας News Reader (πρόγραμμα ανάγνωσης ειδήσεων) της επιλογής σας.

Δίκαιο & Τεχνολογία RSS
Πνευματικά Δικαιώματα RSS
Δελτία Τύπου RSS
Όλες οι κατηγορίες RSS
  • >
  • >
  • >

Ηλεκτρονικό Εμπόριο

News image

Το γραφείο μας είναι ένα από τα πρώτα δικηγορικά γραφεία που ασχολήθηκαν με τα νομικά ζητήματα που ανακύπτουν από τη χρήση του διαδικτύου. Νομική κάλυψη ηλεκτρονικού καταστήματος, χρήση ηλεκτρονικής υπογραφής,...

περισσότερα

Πνευματικά Δικαιώματα

News image

Η προστασία και η αξιοποίηση της πνευματικής ιδιοκτησίας είναι συχνά το πιο πολύτιμο, αλλά και ευάλωτο, περιουσιακό στοιχείο κάθε εταιρείας.   Έχοντας βρει τη χρυσή  τομή μεταξύ τεχνολογίας, δικαίου...

περισσότερα

Ηλεκτρονικό Έγκλημα

News image

Το να πρέπει να αντιμετωπίσει κανείς είτε την έρευνα, είτε τη δίωξη για οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη, λιγότερο ή περισσότερο σοβαρή, είναι συχνά μια οδυνηρή και τραυματική εμπειρία. Η ανάπτυξη...

περισσότερα