Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει ένα -προαιρετικό- κοινό ευρωπαϊκό δίκαιο των (διασυνοριακών) ηλεκτρονικών πωλήσεων για την ΕΕ με σκοπό να δώσει ώθηση στο ηλεκτρονικό εμπόριο και να αυξήσει τις δυνατότητες επιλογής των καταναλωτών.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 71% των επιχειρήσεων απάντησαν θετικά στην δημιουργία ενός ενιαίου, βεβαίως προαιρετικού δικαίου, για το ηλεκτρονικό εμπόριο το οποίο μεταξύ των άλλων θα παρέχει την δυνατότητα στους καταναλωτές να επιλέξουν μια "ευρωπαϊκή σύμβαση πώλησης" αντί της εθνικής που παρέχεται ως σήμερα η οποία θα ενοποιεί τους κανόνες που ισχύουν σε εθνικό επίπεδο. Σκοπός η απλοποίηση και η συρρίκνωση του κόστους με πολλαπλά οφέλη για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές.
Στόχος του ευρωπαϊκού δικαίου των ηλεκτρονικών πωλήσεων είναι να καταρρίψει τα εμπόδια στη διεξαγωγή του εμπορίου και να παράσχει μεγαλύτερη ασφάλεια στους καταναλωτές, δίνοντας τους ταυτόχρονα την δυνατότητα να πρόσβασης σε καινούριες αγορές με νέες ευκαιρίες και πολλές φορές ακόμα και χαμηλότερο κόστος.
Το δίκαιο αυτό, το οποίο για να τεθεί σε ισχύ θα πρέπει να επικυρωθεί από τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα ενισχύσει την ανάπτυξη της Κοινοτικής αγοράς δεδομένου ότι οι εταιρείες που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου δεν θα πρέπει να αντιμάχονται αβεβαιότητες και δυσκολίες που προκύπτουν από τα διαφορετικά εθνικά δίκαια και κατ’ αυτό τον τρόπο θα μειώσουν το κόστος των συναλλαγών. Επιπλέον, το νέο αυτό νομικό πλαίσιο θα δώσει ώθηση στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ώστε να αναπτυχθούν σε νέες αγορές.
Σημαντικά θα είναι και τα οφέλη τα οποία θα αποκομίσουν οι καταναλωτές από την εφαρμογή της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αρχικά, οι καταναλωτές θα μπορούν να απολαμβάνουν το ίδιο υψηλό επίπεδο προστασίας των συναλλαγών τους σε όλα τα κράτη μέλη, το νέο δίκαιο θα τους παρέχει μία σιγουριά όσον αφορά τα δικαιώματά τους σχετικά με τις διασυνοριακές συναλλαγές τους δεδομένου ότι θα επενδύει στη διαφάνεια και στην εμπιστοσύνη τους και τέλος θα τους δίνει την δυνατότητα πρόσβασης σε αγορές με χαμηλότερο κόστος.
Σύμφωνα με στοιχεία (http://ec.europa.eu/justice/newsroom/news/20111011_en.htm) τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη δεν εκμεταλλεύονται σήμερα τα οφέλη της κοινής αγοράς, αλλά παράλληλα οι καταναλωτές φαίνεται να δυσπιστούν σε ότι αφορά τις διαδικτυακές αγορές από άλλα κράτη μέλη.
Τα μεγαλύτερα ποσοστά αγορών μέσω διαδικτύου από άλλες χώρες της ΕΕ παρατηρούνται στην Ιρλανδία (34%), στην Αυστρία (30%) και στη Δανία (24%), όπου ανθεί και το εγχώριο διαδικτυακό εμπόριο. Η Μάλτα (39%), το Λουξεμβούργο (38%) και η Κύπρος (22%) έχουν μεγαλύτερα ποσοστά στην Ευρωπαϊκή δεδομένης της μικρής εγχώριας αγοράς και της έλλειψης κάποιων προϊόντων. Χαμηλά παραμένουν και τα ποσοστά των καταναλωτών που χρησιμοποιούν το διαδικτυακό εμπόριο σε άλλα κράτη στην Πορτογαλία (5%) στην Ιταλία (4%), την Τσεχία (4%), τη Βουλγαρία (3%) και την Ρουμανία (2%), όπου οι καταναλωτές φαίνεται πως δεν χρησιμοποιούν το διαδίκτυο ούτε για αγορές εντός της χώρας.
Τέλος, φαίνεται ότι οι Έλληνες δεν έχουν εξοικειωθεί ακόμα με το ηλεκτρονικό εμπόριο, αφού το χρησιμοποιούν σε ποσοστό 8% για τις αγορές τους σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και 12% σε τοπικό επίπεδο. Από τα 26 υπό εξέταση κράτη, μόνο 9 (Μεγάλη Βρετανία, Ιρλανδία, Μάλτα, Ολλανδία, Βέλγιο, Δανία, Εσθονία, Πολωνία και Γαλλία) βρίσκονται κάτω από το ποσοστό του 71% των επιχειρήσεων που απάντησαν θετικά στη δημιουργία ενός δικαίου για το διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο.
Το κοινό Ευρωπαϊκό Δίκαιο για τις ηλεκτρονικές πωλήσεις θα εφαρμόζεται πάντα προαιρετικά και μόνο στις περιπτώσεις όπου και τα δύο μέρη της συνδιαλλαγής συναινούν. Επίσης θα υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί είτε σε συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων και καταναλωτών είτε μεταξύ επιχειρήσεων. Επιπλέον, σημαντική θα είναι η εφαρμογή του σε διασυνοριακές συναλλαγές όπου εγείρονται προβλήματα επιπρόσθετων χρεώσεων, σε συμβόλαια για την πώληση αγαθών και ηλεκτρονικών υπηρεσιών αλλά και όταν μόνο ο ένας των συναλλασσομένων βρίσκεται εντός της ΕΕ, δίνοντας έτσι στο νέο Δίκαιο μία διεθνή υπόσταση.