Δικηγορικό γραφείο

Βρίσκεστε εδώ: Αρχική » Ενημέρωση » Δίκαιο & Τεχνολογία » Ηλεκτρονικό έγκλημα ασφάλεια δικτύων - Οδηγία
Παρασκευή, 29 Σεπ 2023

Ηλεκτρονικό έγκλημα ασφάλεια δικτύων - Οδηγία

Η προστασία των δικτύων και των πληροφοριακών συστημάτων θεωρείται για την Ε.Ε. επιβεβλημένη προκειμένου να διασφαλισθεί η ευημερία και η ομαλή λειτουργία της «διαδικτυακής» οικονομίας.

Η Ε.Ε. επιδιώκει να θωρακίσει την ασφάλεια του κυβερνοχώρου στην Ευρώπη, μέσω μιας σειράς κοινοτικών οδηγιών και νομοθετημάτων, με απώτερο στόχο την παροχή καλύτερων διαδικτυακών υπηρεσιών και ασφαλούς πλοήγησης των ανηλίκων στο διαδίκτυο.

 

Στο πλαίσιο της διεθνούς συνεργασίας για τον περιορισμό εγκληματικών πράξεων στον κυβερνοχώρο εντάσσεται και τη νέα κοινοτική οδηγία «Network and Information Security Directive», της οποίας οι συζητήσεις μεταξύ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρόκειται να ολοκληρωθούν το αμέσως ερχόμενο διάστημα.

Σημειώνεται ότι η αρχική πρόθεση των μελών του Ε.Κ. ήταν η εν λόγω Οδηγία να αφορά αποκλειστικά τους κρίσιμους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Ωστόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, επιμένουν ότι η εν λόγω Οδηγία θα πρέπει επίσης να αφορά της εταιρείες που προσφέρουν τόπους κοινωνικής δικτύωσης, μηχανές αναζήτησης, πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου (e-commerce) και υπηρεσίες cloud εξαιτίας της ευρείας χρήσης τους από φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.

Εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους ανωτέρω τομείς, όπως η Cisco, Google, Facebook και Microsoft έχουν ήδη εκφράσει την αντίθεσή τους σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο, υποστηρίζοντας ότι παρότι οι υπηρεσίες που προσφέρουν είναι ευρέως διαδεδομένες και χρήσιμες σε καμία περίπτωση δεν είναι εξίσου σημαντικές με αυτές που σχετίζονται με τους τομείς ενέργειας, των μεταφορών και των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Τονίζουν δε ότι η συμμόρφωσή τους με τη νέα Οδηγία θα οδηγήσει σε επιπλέον κόστος λειτουργίας τους.

ITLawyers RSS Feed

Μείνετε ενημερωμένοι με τα RSS Feed της ITLawyers.

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε νέα και πληροφορίες απευθείας στον υπολογιστή σας, χρησιμοποιώντας News Reader (πρόγραμμα ανάγνωσης ειδήσεων) της επιλογής σας.

Δίκαιο & Τεχνολογία RSS
Πνευματικά Δικαιώματα RSS
Δελτία Τύπου RSS
Όλες οι κατηγορίες RSS
  • >
  • >
  • >

Ηλεκτρονικό Εμπόριο

News image

Το γραφείο μας είναι ένα από τα πρώτα δικηγορικά γραφεία που ασχολήθηκαν με τα νομικά ζητήματα που ανακύπτουν από τη χρήση του διαδικτύου. Νομική κάλυψη ηλεκτρονικού καταστήματος, χρήση ηλεκτρονικής υπογραφής,...

περισσότερα

Πνευματικά Δικαιώματα

News image

Η προστασία και η αξιοποίηση της πνευματικής ιδιοκτησίας είναι συχνά το πιο πολύτιμο, αλλά και ευάλωτο, περιουσιακό στοιχείο κάθε εταιρείας.   Έχοντας βρει τη χρυσή  τομή μεταξύ τεχνολογίας, δικαίου...

περισσότερα

Ηλεκτρονικό Έγκλημα

News image

Το να πρέπει να αντιμετωπίσει κανείς είτε την έρευνα, είτε τη δίωξη για οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη, λιγότερο ή περισσότερο σοβαρή, είναι συχνά μια οδυνηρή και τραυματική εμπειρία. Η ανάπτυξη...

περισσότερα