Δικηγορικό γραφείο

Βρίσκεστε εδώ: Αρχική » Ενημέρωση » Δίκαιο & Τεχνολογία » Δικαιοσύνη: Ηλεκτρονική πρόσβαση στο ακροατήριο!
Παρασκευή, 29 Σεπ 2023

Δικαιοσύνη: Ηλεκτρονική πρόσβαση στο ακροατήριο!

Θέλουμε ανεξάρτητη δικαιοσύνη και διεξαγωγή δίκαιης δίκης ή ακόμη πιο ορθώς προετοιμασμένους δικηγόρους;

Δεν έχουμε παρά να ανεβάσουμε στο διαδίκτυο βίντεο ακροαματικών διαδικασιών που λαμβάνουν χώρα στα ανώτερα και ανώτατα δικαστήρια της χώρας.

 

Κατά τύχη σκόνταψα πριν από μερικούς μήνες στο κανάλι του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου (UK Supreme Court) στο YouTube και έμεινα έκπληκτη αφενός από το πόσα μπορεί να μάθει κανείς για το σκεπτικό της έδρας κατά την έκδοση μίας απόφασης αλλά και από το πόσο σύγχρονη και πρωτοποριακή μπορεί να είναι η αντιμετώπιση απονομής δικαιοσύνης το 2014, σ’ ένα ουσιαστικά και όχι απλώς κατ’ ευφημισμό σύγχρονο δημοκρατικό κράτος.

Από το 2009, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου έκρινε ότι είχε έρθει το πλήρωμα του χρόνου να παρέχει ανοιχτή και ουσιαστική πρόσβαση στις αποφάσεις του σε όλους του πολίτες. Διότι η ακροαματική διαδικασία στα δικαστήρια μπορεί να είναι δημόσια (στην πλειοψηφία της) αλλά πόσοι πολίτες ή πολύ περισσότερο δικηγόροι έχουν τη δυνατότητα να περνούν τα πρωινά τους στις δικαστικές αίθουσες;

Το συγκεκριμένο κανάλι στο YouTube είναι καλοσχεδιασμένο, εύκολο στη χρήση και δημοσιεύει αποφάσεις του εν λόγω Δικαστηρίου, ενώ σε συνεργασία με την εταιρεία Sky News δίνεται η δυνατότητα σε όλους να παρακολουθήσουν την ακροαματική διαδικασία. Σημειώνεται δε ότι σε κάποιες περιπτώσεις αυτό μπορεί να γίνει και σε πραγματικό χρόνο.

Ακόμη πιο πρωτοποριακό το βραζιλιάνικο Supremo Tribunal Federal YouTube κανάλι παρέχει τη δυνατότητα παρακολούθησης όλης της ακροαματικής διαδικασίας καθώς και πρόσβασης στις καταθέσεις των μαρτύρων και τις εισηγήσεις των δικηγόρων.

Και είναι θέμα κόστους που το βρετανικό κανάλι δεν έχει ακόμη προχωρήσει στην παροχή online πρόσβασης σε όλη την ακροαματική διαδικασία. Σε δήλωση του εκπροσώπου του Δικαστηρίου σημειώνεται ότι η ακροαματική διαδικασία είναι τόσο εκτεταμένη σε αυτές τις δίκες που είναι οικονομικά και τεχνικά σχεδόν αδύνατο να  καταφέρουν, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον, να παρέχουν αυτή την υπηρεσία.

Ωστόσο και οι ίδιοι παραδέχονται ότι η πρόσβαση αυτή είναι εξαιρετικά ωφέλιμη ποικιλοτρόπως. Αφενός οι νεότεροι δικηγόροι ή λιγότεροι έμπειροι έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τους εμπειρότερους κατά το έργο αλλά και να μελετήσουν σε βάθος τη στάση των δικαστών κατά την διάρκεια της διαδικασίας αλλά και το σκεπτικό τους πριν την έκδοση της απόφασης. Αφετέρου, δεδομένης της μικρής και όχι πάντα αξιόπιστης παρουσίασης των δικαστικών αποφάσεων από τα ΜΜΕ, ο πολίτης έχει τη δυνατότητα να δει και να κρίνει μόνος του. Τέλος είναι σίγουρα ο απόλυτος τρόπος «ελέγχου» των λειτουργών της δικαιοσύνης αφού δεν υπάρχει δυνατότητα «δημιουργικής» παρουσίασης ή κάλυψης του περιεχομένου της ακροαματικής διαδικασίας.

 

ITLawyers RSS Feed

Μείνετε ενημερωμένοι με τα RSS Feed της ITLawyers.

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε νέα και πληροφορίες απευθείας στον υπολογιστή σας, χρησιμοποιώντας News Reader (πρόγραμμα ανάγνωσης ειδήσεων) της επιλογής σας.

Δίκαιο & Τεχνολογία RSS
Πνευματικά Δικαιώματα RSS
Δελτία Τύπου RSS
Όλες οι κατηγορίες RSS
  • >
  • >
  • >

Ηλεκτρονικό Εμπόριο

News image

Το γραφείο μας είναι ένα από τα πρώτα δικηγορικά γραφεία που ασχολήθηκαν με τα νομικά ζητήματα που ανακύπτουν από τη χρήση του διαδικτύου. Νομική κάλυψη ηλεκτρονικού καταστήματος, χρήση ηλεκτρονικής υπογραφής,...

περισσότερα

Πνευματικά Δικαιώματα

News image

Η προστασία και η αξιοποίηση της πνευματικής ιδιοκτησίας είναι συχνά το πιο πολύτιμο, αλλά και ευάλωτο, περιουσιακό στοιχείο κάθε εταιρείας.   Έχοντας βρει τη χρυσή  τομή μεταξύ τεχνολογίας, δικαίου...

περισσότερα

Ηλεκτρονικό Έγκλημα

News image

Το να πρέπει να αντιμετωπίσει κανείς είτε την έρευνα, είτε τη δίωξη για οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη, λιγότερο ή περισσότερο σοβαρή, είναι συχνά μια οδυνηρή και τραυματική εμπειρία. Η ανάπτυξη...

περισσότερα