Δικηγορικό γραφείο

Βρίσκεστε εδώ: Αρχική » Ενημέρωση » Δίκαιο & Τεχνολογία » Δυνατότητα κατάσχεσης ηλεκτρονικού χρήματος
Παρασκευή, 29 Σεπ 2023

Δυνατότητα κατάσχεσης ηλεκτρονικού χρήματος

Δυνατότητα κατάσχεσης εις χείρας των ιδρυμάτων έκδοσης ηλεκτρονικού χρήματος (e-money issuer)


Το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί εκτεταμένως η αδυναμία του δανειστή να ολοκληρώσει τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης με κατάσχεση εις χείρας τρίτου και δη τραπεζικών ιδρυμάτων, διότι μεγάλος αριθμός εμπορικών επιχειρήσεων, παρότι διατηρούν καταθετικούς λογαριασμούς σε τραπεζικά ιδρύματα, αυτοί είναι είτε πολλαπλώς κατασχεμένοι, είτε δεν διαθέτουν επαρκές υπόλοιπο.
Υπάρχει ωστόσο η δυνατότητα για το δανειστή, ο οποίος δεν επιθυμεί να καταφύγει σε κατάσχεση κινητών, να προχωρήσει σε κατάσχεση εις χείρας της  των ιδρυμάτων έκδοσης ηλεκτρονικού χρήματος, τα οποία λειτουργούν νομίμως με επίσημη άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Τα εν λόγω ιδρύματα αντιμετωπίζεται νομικά, όπως ακριβώς τα τραπεζικά ιδρύματα, ενώ η κατάσχεση γίνεται στο ηλεκτρονικό νόμισμα το οποίο εκδίδουν βάσει της σχετικής ισοτιμίας (ηλεκτρονικό νόμισμα/ευρώ), ήτοι το ισόποσο της νομισματικής αξίας του αποθηκευμένου ηλεκτρονικού χρήματος που χρησιμοποιείται για την εκτέλεση συναλλαγών πληρωμής και εξαργύρωσης, το οποίο εκδίδεται από το ίδρυμα έκδοσης ηλεκτρονικού χρήματος και μπορεί να ενσωματώνεται σε ηλεκτρονικό, ψηφιακό, έγχαρτο ή μαγνητικό μέσο ή να είναι και άϋλο.
Η κατάσχεση νομίμως επιβάλλεται επί των πάσης φύσεως χρηματικών ποσών σε οποιοδήποτε νόμισμα (φυσικό ή/και ηλεκτρονικό χρήμα) σε κάθε είδους λογαριασμό του οφειλέτη (καταθέσεων, όψεως, ταμιευτηρίου, τρεχούμενου, ηλεκτρονικού πορτοφολιού ή οποιουδήποτε άλλου μέσου πληρωμής που ενδέχεται να διατηρεί στο ίδρυμα έκδοσης ηλεκτρονικού χρήματος, από οποιονδήποτε λόγο ή κάθε ποσού που δικαιούται να εισπράξει από αυτό.
Σημειώνεται δε σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, το ηλεκτρονικό «νόμισμα» αντιμετωπίζεται όπως οποιοδήποτε άλλο νόμισμα  (συνάλλαγμα).

 

ITLawyers RSS Feed

Μείνετε ενημερωμένοι με τα RSS Feed της ITLawyers.

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε νέα και πληροφορίες απευθείας στον υπολογιστή σας, χρησιμοποιώντας News Reader (πρόγραμμα ανάγνωσης ειδήσεων) της επιλογής σας.

Δίκαιο & Τεχνολογία RSS
Πνευματικά Δικαιώματα RSS
Δελτία Τύπου RSS
Όλες οι κατηγορίες RSS
  • >
  • >
  • >

Ηλεκτρονικό Εμπόριο

News image

Το γραφείο μας είναι ένα από τα πρώτα δικηγορικά γραφεία που ασχολήθηκαν με τα νομικά ζητήματα που ανακύπτουν από τη χρήση του διαδικτύου. Νομική κάλυψη ηλεκτρονικού καταστήματος, χρήση ηλεκτρονικής υπογραφής,...

περισσότερα

Πνευματικά Δικαιώματα

News image

Η προστασία και η αξιοποίηση της πνευματικής ιδιοκτησίας είναι συχνά το πιο πολύτιμο, αλλά και ευάλωτο, περιουσιακό στοιχείο κάθε εταιρείας.   Έχοντας βρει τη χρυσή  τομή μεταξύ τεχνολογίας, δικαίου...

περισσότερα

Ηλεκτρονικό Έγκλημα

News image

Το να πρέπει να αντιμετωπίσει κανείς είτε την έρευνα, είτε τη δίωξη για οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη, λιγότερο ή περισσότερο σοβαρή, είναι συχνά μια οδυνηρή και τραυματική εμπειρία. Η ανάπτυξη...

περισσότερα