Εξαπλώνεται εκμεταλλευόμενος κάποιο κενό ασφαλείας των Windows, σε όσους υπολογιστές δεν έχουν κάνει την τελευταία αναβάθμιση της Microsoft, που ήταν διαθέσιμη από τον Μάρτιο του 2017.
Σημαντική έιναι και η πληροφορία ότι η NSA χρησιμοποίησε την συγκεκριμένη αδυναμία του λογισσμικού ως "κερκόπορτα" στο παρελθόν για λόγους κατασκοπείας.
Αναμένονται εξελίξεις επί του θέματος το οποίο έχει ιδαίτερα σημαντικές νομικές επεκτάσεις ιδιαιτέρως λόγω των ανακοινώσεων πολλών δυτικών κυβερνήσεως αλλά και του ΝΑΤΟ και των G7.
Τέλος, σημειώνεται ότι για περιστατικά μολύνσεων από κακόβουλο λογισμικό τύπου Crypto-Malware, η EUROPOL και το European Cybercrime Centre (EC3) έχουν θέσει σε λειτουργία τον ιστότοπο https://www.nomoreransom.org, όπου οι πολίτες μπορούν να βρουν συμβουλές προστασίας, αλλά και κλειδιά αποκρυπτογράφησης για ορισμένες μορφές κακόβουλου λογισμικού.