Δικηγορικό γραφείο

Βρίσκεστε εδώ: Αρχική » Ενημέρωση » Δίκαιο & Τεχνολογία » Τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στην ψηφιακή ενιαία αγορά
Παρασκευή, 29 Σεπ 2023

Τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στην ψηφιακή ενιαία αγορά

Η τροποποίηση του άρθρου 13 της Κοινοτικής Οδηγίας για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στην ψηφιακή ενιαία αγορά (EU Directive on Copyright in the Digital Single Market) θα αλλάξει για πάντα το Διαδίκτυο καθώς στοχεύει να τερματίσει την ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή υλικού που προσβάλλει τα πνευματικά δικαιώματα του δημιουργού σε ιστοτόπους και μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Συγκεκριμένα, η νέα μορφή του άρθρου θα εναποθέσει σε ιστότοπους όπως το Youtube και πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook, το Instagram και το Twitter την ευθύνη διαφύλαξης των πνευματικών δικαιωμάτων δημιουργών καθώς θα πρέπει να εξασφαλίζουν την αποτροπή του παράνομου διαμοιρασμού τους  από τους χρήστες τους.
Μέχρι σήμερα, οι κάτοχοι των πνευματικών δικαιωμάτων - συνήθως οι εταιρείες που παράγουν ήχο, βίντεο ή γραπτό περιεχόμενο – είχαν την απόλυτη ευθύνη διαφύλαξης των εν λόγω δικαιωμάτων. Σήμερα πλέον η ευθύνη μεταφέρεται στις μεγάλες πλατφόρμες και ιστοτόπους.
Σύμφωνα με την τροποποιημένη διάταξη κάθε ιστότοπος ή πλατφόρμα που φιλοξενεί αυξημένο περιεχόμενο που δημιουργείται από χρήστες  (συμπεριλαμβανομένων των memes), όπως το Youtube, το Twitter και το Facebook, είναι υπεύθυνοι για την κατάργηση αυτού του περιεχομένου εάν παραβιάζει τα πνευματικά δικαιώματα τρίτου. Το άρθρο 13 μάλιστα ορίζει τα χαρακτηριστικά των ιστότοπων που οφείλουν να εγκαταστήσουν και να χρησιμοποιούν φίλτρα μεταφόρτωσης (upload filters) διά της ατόπου απαγωγής; Ένας ιστότοπος δεν οφείλει να δημιουργήσει φίλτρο μεταφόρτωσης εάν είναι διαθέσιμος λιγότερο από 3 χρόνια, έχει ετήσιο κύκλο εργασιών κάτω από €10.000.00,00 και έχει λιγότερους από 5.000.000 μοναδικούς επισκέπτες κάθε μήνα, ήτοι όλες οι γνωστές και μη εξαιρετέες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης οφείλουν να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διασφαλίσουν την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών «λογοκρίνοντας» για κάποιους τις αναρτήσεις των χρηστών τους!
Σημειώνεται ότι η νέα μορφή του άρθρου 11 επιβάλλει στους ιστοτόπους όπως η Google News, να καταβάλουν αντίτιμο στους εκδότες για την χρήση αποσπασμάτων άρθρων τους στις σελίδες τους. Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη, οι κάτοχοι των ιστοτόπων δεν υποχρεούνται να καταβάλουν το σχετικό αντίτιμο στην περίπτωση που η σελίδα τους αναφέρει μόνον τη σχετική υπερσύνδεση (link) (το οποίο βεβαίως σπανίως συμβαίνει), αλλά κάθε φορά που την εν λόγω υπερσύνδεση συνοδεύει απόσπασμα του αρχικού άρθρου, έστω και αν αυτό αποτελείται από μία πρόταση.

ITLawyers RSS Feed

Μείνετε ενημερωμένοι με τα RSS Feed της ITLawyers.

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε νέα και πληροφορίες απευθείας στον υπολογιστή σας, χρησιμοποιώντας News Reader (πρόγραμμα ανάγνωσης ειδήσεων) της επιλογής σας.

Δίκαιο & Τεχνολογία RSS
Πνευματικά Δικαιώματα RSS
Δελτία Τύπου RSS
Όλες οι κατηγορίες RSS
  • >
  • >
  • >

Ηλεκτρονικό Εμπόριο

News image

Το γραφείο μας είναι ένα από τα πρώτα δικηγορικά γραφεία που ασχολήθηκαν με τα νομικά ζητήματα που ανακύπτουν από τη χρήση του διαδικτύου. Νομική κάλυψη ηλεκτρονικού καταστήματος, χρήση ηλεκτρονικής υπογραφής,...

περισσότερα

Πνευματικά Δικαιώματα

News image

Η προστασία και η αξιοποίηση της πνευματικής ιδιοκτησίας είναι συχνά το πιο πολύτιμο, αλλά και ευάλωτο, περιουσιακό στοιχείο κάθε εταιρείας.   Έχοντας βρει τη χρυσή  τομή μεταξύ τεχνολογίας, δικαίου...

περισσότερα

Ηλεκτρονικό Έγκλημα

News image

Το να πρέπει να αντιμετωπίσει κανείς είτε την έρευνα, είτε τη δίωξη για οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη, λιγότερο ή περισσότερο σοβαρή, είναι συχνά μια οδυνηρή και τραυματική εμπειρία. Η ανάπτυξη...

περισσότερα