Δικηγορικό γραφείο

Βρίσκεστε εδώ: Αρχική » Ενημέρωση » Δίκαιο & Τεχνολογία » Θα περάσει η Ουδετερότητα του Διαδικτύου, αν και αδύναμη
Παρασκευή, 29 Σεπ 2023

Θα περάσει η Ουδετερότητα του Διαδικτύου, αν και αδύναμη

Δεδομένη θεωρείται η απαιτούμενη πλειοψηφία για να γίνει τελικά δεκτή η πρόταση περί «ουδετερότητας του Διαδικτύου» από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών των Ηνωμένων Πολιτειών, μεταδίδει το Αssociated Press.

O πρόεδρος της FCC Julius Genachowski έχει εξασφαλίσει τρεις ψήφους από την πενταμελή επιτροπή, μετά την δήλωση των δύο συναφέλφων του Δημοκρατών ότι θα υπερψηφίσουν την πρότασή του παρά το γεγονός ότι την θεωρούν «πολύ αδύναμη».

H πρόταση αφορά μια προσπάθεια να αποτραπεί ο έλεγχος της κίνησης στα δίκτυα επικοινωνιών από τις εταιρείες που παρέχουν την πρόσβαση (αλλά και ανταγωνιστικές υπηρεσίες). Οι ISP θα μπορούσαν να δώσουν επιλεκτικά προτεραιότητα στην κίνηση δεδομένων στις πολύτιμες λεωφόρους του Διαδικτύου, με ορατό τον κίνδυνο να προάγουν συνδρομητικές υπηρεσίες, δικές τους εφαρμογές και υπηρεσίες, ή υπηρεσίες συνεργαζόμενων εταιρειών που πληρώνουν για αυτό.

Εντούτοις, επιφυλάξεις εκφράζονται από πολλές πλευρές, συμπεριλαμβανομένων άμεσα ενδιαφερόμενων εταιρειών όπως η Skype (τηλεφωνικές κλήσεις μέσω Διαδικτύου, η Amazon και η Netflix (διανομή ταινιών μέσω Διαδικτύου). Υπέρμαχοι της λεγόμενης Net Neutrality, όπως η ομάδα Public Knowledge με έδρα την Ουάσινγκτον, υποστηρίζουν ότι οι κανόνες που αναμένεται να θεσπιστούν δεν είναι αρκετά ισχυρές και είναι ανοικτοί σε ερμηνείες.  Εν τω μεταξύ, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα επανεξεταστούν όταν αλλάξει η ηγεσία στον αρμόδιο φορέα.

Σύμφωνα με τον προτεινόμενο κανονισμό, οι πάροχοι ευρυζωνικής πρόσβασης θα είναι υποχρεωμένοι να επιτρέπουν σε όλες τις («νόμιμες») υπηρεσίες, το περιεχόμενο και τις εφαρμογές στα δίκτυά τους, συμπεριλαμβανομένων αυτών που θεωρούνται ανταγωνιστικές στις βασικές δραστηριότητές τους. Εντούτοις, τους επιτρέπει να εφαρμόζουν τακτικές διαχείρισης της κίνησης για να αποτρέψουν το «κυκλοφοριακό» στα δίκτυά τους (μια τακτική που γνωρίζουμε στην Ελλάδα όταν πρωτοήρθε το ADSL και άρχισαν τα download) και τη διάχυση «ανεπιθύμητης» κίνησης (όπως η αποστολή spam), υπό την προϋπόθεση ότι θα αποκαλύπτουν τις πρακτικές τους δημοσίως. Στο σημείο αυτό επισημαίνεται ότι θα τιμωρείται η προώθηση ανταγωνιστικών υπηρεσιών των ίδιων των δικτύων ή συνεργαζόμενων επιχειρήσεων που πληρώνουν για να έχουν προτεραιότητα.

Παράθυρο για δοκιμές παραμένει ανοικτό σε ό,τι αφορά σε κίνηση από το λεγόμενο «Ίντερνετ των πραγμάτων», όπως τα δίκτυα ενέργειας και κάθε λογής αισθητήρες που μεταφέρουν δεδομένα μέσω Ιντερνετ, μέσω αφιερωμένων καναλιών, αρκεί αυτές οι υπηρεσίες να μην αφορούν στο σύνολο του Διαδικτύου.

Ανησυχία ωστόσο προκαλεί το τμήμα του κανονισμού που αφορά ανάλογη ρύθμιση και στην διαδικτυακή κίνηση μέσω των δικτύων κινητής τηλεφωνίας. Εντούτοις, προβλέπεται ότι απαγορεύεται να ρυθμίζουν υπηρεσίες που τους ανταγωνίζονται ευθέως (όπως για παράδειγμα οι τηλεφωνικές κλήσεις μέσω Διαδικτύου με VoIP με σύνδεση μέσω δικτύου κινητής τηλεφωνίας), εκτός εάν το δηλώνουν δημοσίως. Από την άλλη, οι ευκολίες διαχείρισης που αποδίδονται στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας θεωρούνται πολλές, δεδομένου ότι οι περιορισμοί στο διαθέσιμο εύρος ζώνης στα δίκτυα αυτά είναι μεγαλύτεροι. Εκτός από αυτό, η βιομηχανία απαιτεί ελευθερία κινήσεων ιδιαίτερα εν όψει των ιδιαίτερα υψηλών επενδύσεων που καλούνται να κάνουν για να αξιοποιήσουν μια υγιή πηγή μελλοντικών εσόδων, την αυξανόμενη τάση πρόσβασης στο Ίντερνετ μέσω δικτύων 3G (ή και 4G στις ΗΠΑ).

ITLawyers RSS Feed

Μείνετε ενημερωμένοι με τα RSS Feed της ITLawyers.

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε νέα και πληροφορίες απευθείας στον υπολογιστή σας, χρησιμοποιώντας News Reader (πρόγραμμα ανάγνωσης ειδήσεων) της επιλογής σας.

Δίκαιο & Τεχνολογία RSS
Πνευματικά Δικαιώματα RSS
Δελτία Τύπου RSS
Όλες οι κατηγορίες RSS
  • >
  • >
  • >

Ηλεκτρονικό Εμπόριο

News image

Το γραφείο μας είναι ένα από τα πρώτα δικηγορικά γραφεία που ασχολήθηκαν με τα νομικά ζητήματα που ανακύπτουν από τη χρήση του διαδικτύου. Νομική κάλυψη ηλεκτρονικού καταστήματος, χρήση ηλεκτρονικής υπογραφής,...

περισσότερα

Πνευματικά Δικαιώματα

News image

Η προστασία και η αξιοποίηση της πνευματικής ιδιοκτησίας είναι συχνά το πιο πολύτιμο, αλλά και ευάλωτο, περιουσιακό στοιχείο κάθε εταιρείας.   Έχοντας βρει τη χρυσή  τομή μεταξύ τεχνολογίας, δικαίου...

περισσότερα

Ηλεκτρονικό Έγκλημα

News image

Το να πρέπει να αντιμετωπίσει κανείς είτε την έρευνα, είτε τη δίωξη για οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη, λιγότερο ή περισσότερο σοβαρή, είναι συχνά μια οδυνηρή και τραυματική εμπειρία. Η ανάπτυξη...

περισσότερα