Δικηγορικό γραφείο

Βρίσκεστε εδώ: Αρχική » Ενημέρωση » Δίκαιο & Τεχνολογία » Αντιμετώπιση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο (e-crime)
Σάββατο, 01 Οκτ 2022

Αντιμετώπιση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο (e-crime)

Η χρήση του Διαδικτύου έχει κυριολεκτικά εκτιναχθεί στα ύψη τα τελευταία χρόνια και η εμφάνιση νέων φαινομένων και νέων τεχνικών έχει δημιουργήσει μια κατάσταση αυξημένης ανασφάλειας.

 

Οι ταχύρρυθμες εξελίξεις του Διαδικτύου και άλλων συστημάτων πληροφοριών έχουν δημιουργήσει έναν εντελώς νέο οικονομικό τομέα και νέες ταχύρρυθμες ροές πληροφοριών, προϊόντων και υπηρεσιών οι οποίες διέρχονται διαμέσω των εσωτερικών και εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

 

Το γεγονός αυτό είχε βεβαίως πολυάριθμες θετικές συνέπειες για τους καταναλωτές και τους πολίτες. Εντούτοις, οι εξελίξεις αυτές έχουν επίσης ανοίξει πολλές νέες δυνατότητες για τους κακοποιούς. Είναι σαφώς ορατό το πρότυπο νέων αξιόποινων δραστηριοτήτων κατά του Διαδικτύου, ή μέσω της χρήσης συστημάτων πληροφοριών ως μέσου διάπραξης αδικημάτων.


Οι μορφές αυτών των αξιόποινων δραστηριοτήτων εξελίσσονται διαρκώς, πράγμα που καθιστά προφανώς δύσκολο για τη νομοθεσία και την επιχειρησιακή επιβολή του νόμου να ακολουθήσουν τον ίδιο ρυθμό. Ο εγγενής διασυνοριακός χαρακτήρας αυτού του νέου είδους αδικημάτων δημιουργεί επίσης την ανάγκη βελτίωσης της διασυνοριακής συνεργασίας στον τομέα της επιβολής του νόμου. Το έγκλημα στον κυβερνοχώρο πλήττει όλους τους τομείς της κοινωνίας εκ τούτου, η πολιτική για την αντιμετώπισή του θα είναι επίσης ορατή σχεδόν παντού.


Δεδομένου του πολύ μεγάλου αριθμού πολιτών οι οποίοι χρησιμοποιούν ιδιωτικούς υπολογιστές, η πλειονότητα των πολιτών (ήδη υπό την ιδιότητά των δυνητικών θυμάτων) μπορεί επίσης να υπόκειται στις επιπτώσεις οποιασδήποτε πρωτοβουλίας στον τομέα της καταπολέμησης του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο.
Εντούτοις, υπάρχουν επίσης σαφείς ενδείξεις σύμφωνα με τις οποίες έχουν αυξηθεί οι αξιόποινες δραστηριότητες που στρέφονται κατά συγκεκριμένων ομάδων θυμάτων. Ως εκ τούτου, μια αποτελεσματική πολιτική για την καταπολέμηση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο θα μπορούσε να έχει σαφείς ευεργετικές συνέπειες για τις ομάδες αυτές.


Δεδομένης της εμβέλειας και του εύρους των απειλών για την ασφάλεια, η ανάγκη αντιμετώπισης των απειλών του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο εξακολουθεί να υφίσταται και ενδέχεται να αυξηθεί. Τα ζητήματα ασφάλειας που συνδέονται με το έγκλημα στον κυβερνοχώρο έχουν παγκόσμια διάσταση και δεν μπορούν συνεπώς να αντιμετωπίζονται μόνο σε εθνικό επίπεδο. Η απειλή είναι διεθνής και το ίδιο διεθνής πρέπει να είναι ένα μέρος τουλάχιστον της απάντησης.


Είναι αναμφισβήτητο ότι η καταπολέμηση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο θα εξακολουθήσει να είναι πιο σημαντική και αποτελεσματική σε εθνικό επίπεδο, υπάρχει όμως σαφής ανάγκη διασύνδεσης και ενδεχομένως συμπλήρωσης των εθνικών προσπαθειών στο ευρωπαϊκό επίπεδο.

 

ITLawyers RSS Feed

Μείνετε ενημερωμένοι με τα RSS Feed της ITLawyers.

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε νέα και πληροφορίες απευθείας στον υπολογιστή σας, χρησιμοποιώντας News Reader (πρόγραμμα ανάγνωσης ειδήσεων) της επιλογής σας.

Δίκαιο & Τεχνολογία RSS
Πνευματικά Δικαιώματα RSS
Δελτία Τύπου RSS
Όλες οι κατηγορίες RSS
  • >
  • >
  • >

Ηλεκτρονικό Εμπόριο

News image

Το γραφείο μας είναι ένα από τα πρώτα δικηγορικά γραφεία που ασχολήθηκαν με τα νομικά ζητήματα που ανακύπτουν από τη χρήση του διαδικτύου. Νομική κάλυψη ηλεκτρονικού καταστήματος, χρήση ηλεκτρονικής υπογραφής,...

περισσότερα

Πνευματικά Δικαιώματα

News image

Η προστασία και η αξιοποίηση της πνευματικής ιδιοκτησίας είναι συχνά το πιο πολύτιμο, αλλά και ευάλωτο, περιουσιακό στοιχείο κάθε εταιρείας.   Έχοντας βρει τη χρυσή  τομή μεταξύ τεχνολογίας, δικαίου...

περισσότερα

Ηλεκτρονικό Έγκλημα

News image

Το να πρέπει να αντιμετωπίσει κανείς είτε την έρευνα, είτε τη δίωξη για οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη, λιγότερο ή περισσότερο σοβαρή, είναι συχνά μια οδυνηρή και τραυματική εμπειρία. Η ανάπτυξη...

περισσότερα