Δικηγορικό γραφείο

Βρίσκεστε εδώ: Αρχική » Νομοθεσία » Στοιχεία της Ε.Ε. για την προστασία του καταναλωτή στο διαδίκτυο
Παρασκευή, 05 Μαρ 2021
Σφάλμα
  • JFTP::login: Unable to login
  • JFTP::write: Unable to use passive mode

Στοιχεία της Ε.Ε. για την προστασία του καταναλωτή στο διαδίκτυο

E-mail Εκτύπωση

Στοιχεία της Ε.Ε. για την προστασία του καταναλωτή στο διαδίκτυο

Άνω του ενός τρίτου των καταγγελιών σχετικά με τις πωλήσεις μέσω διαδικτύου που απασχόλησαν το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Κέντρων Καταναλωτών 2007, αφορούσε την αγορά ηλεκτρονικού εξοπλισμού.

Βάσει έρευνας που διεξήγε η αρμόδια επιτροπή της Ε.Ε. το 2007 η αξία των λιανικών πωλήσεων ηλεκτρονικών αγαθών μέσω διαδικτύου στην Ε.Ε ανέρχεται σε περίπου 7 δις. ευρώ., δηλαδή ένας περίπου στους τέσσερις καταναλωτές στην ΕΕ αγόρασαν μέσω διαδικτύου ένα ηλεκτρονικό προϊόν.

Η έρευνα έδειξε ότι τα περισσότερα ηλεκτρονικά καταστήματα παρείχαν παραπλανητική πληροφόρηση. Συγκεκριμένα:

Σε ποσοστό 66% οι εξεταζόμενοι ιστότοποι πρόβαλαν παραπλανητική πληροφόρηση ως προς τα δικαιώματα των καταναλωτών: οι αγοραστές είτε δεν ενημερώνονται καθόλου είτε ενημερώνονται λανθασμένα σχετικά με το δικαίωμα να ακυρώσουν μια παραγγελία για αγορά εξ αποστάσεως εντός τουλάχιστον 7 ημερών και να επιστρέψουν το προϊόν χωρίς να εξηγούν το λόγο. Σε άλλες περιπτώσεις οι καταναλωτές παραπλανούνται σχετικά με το δικαίωμά τους να ζητήσουν την επισκευή ή την αντικατάσταση ελαττωματικού προϊόντος επί 2 έτη τουλάχιστον μετά την αγορά.

Σε ποσοστό 45% πρόβαλαν παραπλανητική πληροφόρηση ως προς τη συνολική τιμή του προϊόντος: Παραδείγματος χάριν δεν παρείχαν καθόλου ή δεν ήταν εμφανείς οι πληροφορίες σχετικά με επιπλέον τέλη αποστολής. Τα επιπλέον έξοδα προστίθενται μόνον στο τελευταίο στάδιο πληρωμής. Υπήρχαν δε ιστότοποι που αν και περιελάμβαναν στο τελικό κόστος του προϊόντος τα έξοδα αποστολής, «υπόσχονταν» ή διαφήμιζαν «δωρεάν αποστολή».

Σε ποσοστό 33% δεν προέβαλαν ορθώς και ευκρινώς τα στοιχεία επικοινωνία τους εμπόρου: Βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, κάθε ηλεκτρονικό κατάστημα υποχρεούται να αναφέρει με σαφήνεια τα στοιχεία με το όνομα, τη γεωγραφική διεύθυνση ή την ηλεκτρονική διεύθυνση του εμπόρου έτσι ώστε να μπορεί κανείς να απευθυνθεί σ' αυτόν σε περίπτωση που υπάρχουν προβλήματα.

(Τα στοιχεία που αναφέρονται προέρχονται από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Ε.Ε. http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/09/1292&format=HTML&aged)

Ηλεκτρονικό Εμπόριο

  • >
  • >
  • >

Ηλεκτρονικό Εμπόριο

News image

Το γραφείο μας είναι ένα από τα πρώτα δικηγορικά γραφεία που ασχολήθηκαν με τα νομικά ζητήματα που ανακύπτουν από τη χρήση του διαδικτύου. Νομική κάλυψη ηλεκτρονικού καταστήματος, χρήση ηλεκτρονικής υπογραφής,...

περισσότερα

Πνευματικά Δικαιώματα

News image

Η προστασία και η αξιοποίηση της πνευματικής ιδιοκτησίας είναι συχνά το πιο πολύτιμο, αλλά και ευάλωτο, περιουσιακό στοιχείο κάθε εταιρείας.   Έχοντας βρει τη χρυσή  τομή μεταξύ τεχνολογίας, δικαίου...

περισσότερα

Ηλεκτρονικό Έγκλημα

News image

Το να πρέπει να αντιμετωπίσει κανείς είτε την έρευνα, είτε τη δίωξη για οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη, λιγότερο ή περισσότερο σοβαρή, είναι συχνά μια οδυνηρή και τραυματική εμπειρία. Η ανάπτυξη...

περισσότερα